13 Фев, 2017

Навколо світу. Бельгія

Якщо ви збираєтесь в Європу, але ніколи не бували в Брюсселі, то раджу вам обов’язково це зробити. Поїздку варто планувати заздалегідь, щоб замовити квитки на літак, забронювати готель і спланувати, що саме ви будете дивитись: які пам’ятки архітектури, музеї, виставки. Звичайно, можна покластися на туристичну агенцію, але в наш час Інтернету варто все ж робити це самому.

Европарламент

Якщо ви ніколи не були в Бельгії, то дам вам кілька підказок: вивчіть хоча б кілька фраз французькою, адже саме ця мова є найпоширенішою в Бельгії. Вам також допоможе добре знання англійської. Беріть необхдні речі. Обов’язково парасольку, зручне взуття і фотоапарат. Якщо фотографуватимете на камеру мобільного, то у вас має бути достатньо пам’яті, бо фото буде багато – це я  вам обіцяю! Бельгійці дуже гостинні і приємні люди – будь хто допоможе вам знайти необхідну вулицю, або, наприклад, пересісти на потрібну гілку метро. У метро варто бути уважним, адже воно влаштоване інакше, ніж в Україні. Ви можете одразу купити електронний квиток, яким розраховуватиметесь в громадському транспорті. Проїзд не дешевий, втім, маючи електронний квиток, ви можете користатися ним кілька разів, але впродовж години поїздка в трамваї, автобусі чи метро буде рахуватися як одна. В Бельгії все побудовано на довірі: ви не побачите тут кондуктора. Але існують спеціальні рейди, тож якщо ви не сплатите за проїзд, у вас можуть бути великі неприємності: візит у поліцію і чималий штраф.

                                В метро 2

Готелів в Брюсселі чимало, вони розраховані на будь який гаманець. Звичайно, ви можете замовити апартаменти, якщо у вас є на це гроші, та все ж якраз на готелі можна і зекономити, адже там ви лише ночуватимете і снідатимете, а увесь інший час присвятите музеям, прогулянкам чи шопінгу. Готелі в Брюсселі, як і загалом в Європі, дуже зручні. Навіть в недорогому номері буде інтернет, телевізор, душ і чисті рушники щодня. На сніданок можна буде випити кави або чаю, сік; з’їсти мюслі з молоком, скуштувати смаженого бекону і омлету, взяти фрукти і сир. А от звичної нам каші або салату не буде. Втім голодним ви не залишитесь, бо сніданок дуже калорійний і поживний.

Вулиця Брюсселя

Обідати можна в ресторані. На це прийдеться викласти від 15 до 20 євро. Але воно того варте, бо ресторанів у Брюсселі дуже багато, вони конкурують між собою, тож якість вам гарантовано. Можна піти в італійський, французькій, тайський, китайський і навіть російський ресторан. Втім, я вам раджу все ж відвідати саме ті ресторани, де подають страви, звичні для бельгійців усіх часів. Варто скуштувати мідії, які подають з фрітками і пивом. Фрітки – це картопля фрі, бельгійці дуже її люблять. Мідій можна їсти столовими приборами, але місцеві їдять їх хлопавками – це та ж мідія, м’ясо якої ви з’їли, і тепер нею дуже зручно виймати м’ясо з інших мідій. Скажу чесно, я, наприклад, довго не наважувалася їх їсти, втім не шкодую що скуштувала. Бо мідій в Бельгії вирощують на спеціальних фермах. Потім їх ретельно миють і готують зі спеціями, в соусі – на будь який смак. Пиво в Бельгії теж високої якості, тож обов’язково скуштуйте таке, що має незвичайний смак: з додаванням соку та інших інгредієнтів. В Бельгії є ресторани пива. Наприклад, є пиво, яке називають квак, бо його наливають в спеціальний келих, тож коли ви п’єте це пиво, то виходить такий звук, що нагадує квакіт жабки. Напевно, що це весело і незвично.

Мідії національна страва бельгійців

Кожен ресторан має особливості інтер’єру і власну родзинку. Тайський ресторан має свою національну особливість в оформленні: це різьблені дерев’яні фігури драконів, покриті червоною чи золотою краскою, незвичний посуд, свічки. В одному з французьких ресторанів мене вразили досить великі картини, на яких були зображені пухкенькі красуні, що фліртували або демонстрували відвертий одяг, але все це було намальовано зі смаком і гумором, без жодного натяку на непристойність і вульгарність.

На стіні у ресторані

 

Звичайно, ви можете зекономити і з’їсти якусь вуличну їжу: сандвіч, млинець або вафлі з будь яким начинням: від полуниць і джему до морозива і складних кремів. Ця їжа значно дешевша, втім вона якісна і смачна. Також на будь який гаманець є супермаркети, де можна купити будь що, щоб перекусити, або повечеряти в номері.

Вафлі

Тепер до культурної програми. Що обов’язково раджу подивитися, так це Атоміум, парк міні-Європа, Королівський музей витончених мистецтв і інтерактивний музей Парламентарій. Атоміум – це футуристична споруда, яка визнана національним бельгійським символом. За формою вона відтворює просторове розташування атомів однієї з модифікацій заліза у вигляді збільшеної у 165 мільярдів разів об’ємоцентрованої кубічної елементарної комірки: вісім атомів у вершинах і один у центрі куба. Ліфтом ви підніметесь у кожну з куль Атоміуму, де є майданчики, з яких зручно робити фотографії навколишніх видів, різні експозиції і ресторан. Тут можна купити сувеніри.

                                    Міні Європа і Атоміум

У підніжжя Атоміуму розташовано парк Міні-Європа, де зібрані макети найвідоміших пам’яток та архітектурних споруд західноєвропейських столиць. Ви зможете побачити не лише міні-замки, а й анімацію будівель і технічних пам’ятників з 80-ти міст Європейського Союзу. Між будівлями протікає рукотворний канал, в якому переміщаються міні-кораблі різних епох, на причалах їх зустрічають жителі столиць у святковому вбранні. Все це відтворює культурне різноманіття Європи і кращих її здобутків.

                  Міні Європа Берлінська стіна

Королівський музей витончених мистецтв – це комплекс художніх музеїв у Брюсселі, в яких зберігається велика колекція живопису і скульптури, що є власністю бельгійської держави. Там є на що подивитися. До того ж я раджу зайти в музей протягом кількох днів, бо по-перше, одразу ви не встигнете  обійти вісі зали і експозиції, по-друге, на другий день воно само вас покличе. Бо є такі твори і картини, які треба дивитися кілька разів. Мене, наприклад, дуже вразила картина фламандського художника Чарльза Германса «На світанку». Вона написана у 1875 році. У центрі полотна зображено групу багатих добре одягнених молодих людей, що виходять з ресторану. Чоловіки в циліндрах і фраках, один з них в дорогій шубі. Жінки в дорогих сукнях, коштовностях. Одна, втомлена нічними розвагами, впустила на землю дорогий букет, в іншої на долівку спустився шарф з органзи.  Обидві жінки виснуть на чоловікові в циліндрі. Зліва стоїть сім’я робітників: чоловік від сорому за свою бідність опустив очі, жінка і хлопчик дивляться на багатіїв з цікавістю. І хоча сам художник стверджує, що не хотів робити цією картиною  маніфесту соціалістів, втім соціальна нерівність, зображена на цій картині, робить її актуальною й сьогодні.

Картина

Крім іншого, в музеї представлено сучасне мистецтво, різножанрове і цікаве. Додам, що самі брюссельці теж відвідують музей. Це і школярі, і зовсім маленькі діти, які не тільки дивляться намальоване, а й самі малюють у спеціально відведених місцях. Це зворушливо і повчально одночасно. Про музей витончених мистецтв можна розповідати безкінечно, втім варто це побачити на власні очі.

В музее люди

Раджу обов’язково відвідати Парламентаріум – інтерактивний музей Євросоюзу. Бо Брюссель – це одна зі столиць Євросоюзу, тож варто знати про неї більше, щоб зрозуміти, як різні країни змогли поєднатися де-юре в економічний і політичний союз, а де-факто в союз вільних держав.

                                Музей парламентаріум

Не обов’язково кожен день присвячувати музеям, ви можете просто гуляти містом. Атмосфера у Брюсселі майже святкова, люди здебільшого спокійні і ввічливі. Але обов’язково зайдіть у Собор Сен-Мишель-е-Гюдюль, костьол святих Михайла і Гудули, навіть якщо ви зовсім не релігійна людина. Вітражі, статуї святих, колонни з ажурними капітеліями вражають своєю витонченістю. Крім служб, тут проходять концерти симфонічної і органної музики. Це справжнє диво. Також в соборі знаходиться мавзолей бельгійського національного героя Фредеріка де Мероде.

Собор Сен-Мишель-е-Гюдюль

Окремо хочу сказати про Брюгге. Туди можна дістатися поїздом з Брюсселя. Одразу застерігаю: для Брюгге потрібно мати зручне взуття і розраховувати на цілий день. Це містечко зберегло до наших днів майже в недоторканності свій середньовічний вигляд. І навіть якщо якусь спорду потрібно відновити чи щось добудувати, то це робиться в тому стилі, в якому збудовано сусідні будинки. Брюгге стоїть серед розкоші стародавніх споруд, тихих каналів, горбатих мостків і зелених набережних. Кожне віконце ззовні прикрашають живі квіти, що ростуть у горщиках, ящиках, що стоять на підвіконні. Музеї, кав’ярні, розваги, а саме катання на конях або на човнах, магазинчики, де можна купити путівники, надруковані всіма мовами світу, численні сувеніри, особливості оздоблення будівель – все це ви обов’язково захочете сфотографувати, купити, скуштувати. У Брюгге щодня буває величезна кількість туристів з усіх усюд і це теж цікаво: як цілий світ переплітається в одному маленькому містечку. Ви одразу впізнаєте італійців, німців, французів, росіян. І не тільки за мовою. Це теж вартує того, щоб бачити і спостерігати. Якщо вам вдасться потрапити у Брюгге з самого ранку, то людей буде небагато, так само як після сьомої вечора. Отже, в Бельгії є на що подивитися.

Брюгге

Окремо хочу сказати про природу: вона прекрасна в будь який період року. Морський клімат з теплою зимою і прохолодним літом сприятливий до рослинності і погоди. Я була в Брюсселі у листопаді, коли в Україні досить прохолодно, то тут я зраділа зеленому листю на деревах, квітам на незліченних клумбах: рози, фіалки та інші невідомі мені рослини радують око. Дощ, який є частим в Бельгії в прохолодний період року, не набридає і не заважає. Тож, беріть у подорож парасолю і шарф. Адже шарф — невід’ємна частина гардеробу брюссельців.

Клумба у кошику

І про сувеніри. Звичайно ви можете купити магніти, листівки, втім, найкращим сувеніром для будь кого стане бельгійський шоколад. Купувати його слід в спеціалізованих крамницях. Там цукерки можна купити і вже запаковані, і на вагу. Не ведіться на розпродаж і не купуйте цукерки в коробках, перев’язаних стрічками начебто зі знижкою. Ще можна купити вироби з гобеленової тканини, мереживо ручної роботи – це традиційне бельгійське ужиткове мистецтво.

магазинчик шоколаду

Зауважу, що Брюссель не дешеве місто світу, можна знайти відпочинок у Європі значно дешевший і не менш цікавий, але воно того варте! Тож не вагайтеся, а обов’язково подорожуйте, бо той настрій і спогади зігріватимуть вас взимку і надихатимуть літом!

Фото автор, Володимир Мазур, Олександр Кульбака. Текст Альона Кнзєва

image_print

You may also like...