20 Ноя, 2012

95 років тому проголошено УНР

20-го листопада – 95-та річниця проголошення Української Народної Республіки – української держави, що існувала в 1917-му – 1920-му роках на території Центральної, Східної та Південної України зі столицею в Києві.

Постала УНР на місці південно-західних губерній Російської імперії, заселених українцями. До квітня 1918-го року очолювалася Центральною Радою на чолі з Михайлом Грушевським. За цей час Центральна Рада прийняла чотири історичні законопроекти – універсали. Найепохальнішим із них, вважається, ¬ 3-й, яким було проголошено УНР і відокремлення її від Російської імперії.

За словами історика, голови обласного осередку товариства «Просвіта» Володимира Семистяги, люди, які проживали тоді на території нинішньої Луганщини ці універсали зустрічали з радістю.

«На території Старобільщини були підтримані всі 4-ри універсали ЦР. Відбулися збори селянські, робітничі, батрацькі, військові збори, на яких обговорювали оці універсали ЦР. І люди їх підтримували. Це якраз і говорить про те, що ми тими тонкими духовними нитками обов’язково пов’язані з тими подіями, які були в 1917-му році. І наша державність вона є безперервною», – сказав Володимир Семистяга.

Підтверджує цю думку і доктор історичних наук, професор Ольга Борисова. Вона вважає, що УНР зіграла чималу роль в становленні сучасної української держави.

«УНР – це одна з 5-ти форм, які пропонувала Україна в першій половині 20-го століття для того, щоб відбутися як національна держава в світі. УНР увійшла в історію як перша форма державності, яка саме означала проголошення суверенітету українського народу, прояв українського народу на міжнародній арені як суб'єкта міжнародних відносин, а не об'єкта, як загалом було доти», – зазначила Ольга Борисова.

Українська Народна Республіка була тим першим, найважчим кроком України у самостійне, вільне життя. Та, на жаль, зараз цього вже майже ніхто не пам’ятає або ж навіть не знає.
 

 

image_print

You may also like...