13 Июн, 2019

ГРЕЧКА: з лану Казахстану й до столу українця

Гречка є однією із найпопулярніших бакалійних круп не тільки за рахунок своєї поживної цінності, але й завдяки смаковим уподобанням., продовжують  дослідження ринку бакалійних виробів, зокрема у фокусі даного огляду  — гречана крупа.

grechka1Згідно з офіційними даними аналітиків Ради з питань експорту продовольства, загальна площа посіву у поточному році знизилася майже на 10%, що в свою чергу вплине на загальний показник виробництва. Посів гречки вже виконано на 53,2%, що становить 51,9 тис. га від запланованої площі на 2019 рік. «Гречка нині поступається за рентабельністю таким культурам як пшениця, кукурудза та соняшник. Основними виробниками є переробники та бджолярі, які вирощують гречку для підтримки власного бджільництва», — повідомляє експерт Ради з питань експорту продовольства, Людмила Пасічник.

За підсумками чотирьох місяців поточного року  показник виробництва гречаної крупи становив 24,54 тис. т, що на 26% перевищує показник минулого року. Експортний обсяг за аналізований період зріс більше ніж вполовину ( на 56%) до 3,85 тис. т.

Імпортні показники перевищують експортні на 48%. Загалом з січня по квітень поточного року до України було імпортовано 7,34 тис. т гречки. Основним постачальником є Казахстан.

Стосовно цінової ситуації на внутрішньому ринку, то варто відзначити доступність гречки у порівнянні з іншими крупами (окрім ячмінної). Так, згідно з даними Державної служби статистики, у квітні за гречку платили 18,74 грн/кг, тоді як ціна на рис у аналізований місяць склала 24,4 грн/кг, пшоняної крупи — 38,48 грн/кг. Від початку року ціна на гречку зросла на 8,3% ( від 17,14 грн/кг до 18,74 грн/кг).

 

image_print

You may also like...