18 Янв, 2013

Наближається свято Водохреща

19-го січня весь православний світ відзначає одне з найбільших свят – Хрещення Господнє. Це третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу.

Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан. Вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва – Богоявлення.

Дуже важливо, щоб таке велике свято, Хрещення Господнє, не перетворилося на безглузді масові гуляння. А тому до нього потрібно підходити осмислено.

Директор паломницького центру «Христофор», протоієрей Максим: «Погружаться в эти воды мы должны не просто по народному поверью, не просто для развлечения, я уже не говорю для какого-то увеселения, а приступая как к реальному таинству. Потому, что в этот момент вся вода, все водоемы, представляют собой мистический Иордан. Погружаться рекомендую всем туда с верой и тогда, действительно, это будет польза, как для души, так и для тела».

Ось саме так, з вірою в серці та з бажанням очиститися від гріхів, вже 20 років поспіль на свято Хрещення Господня пірнає в ополонку Віктор Пономарьов зі Старобільська. Чоловік вважає, що це необхідно кожній віруючій людині.

Віктор Понамарьов: «Это возможность заглянуть внутрь себя, внутрь своей души. Крещение, или погружение в воду, или амовение водой – это возможность очистить, прежде всего, тело, душу, проанализировать свои поступки за прошедший год».

Пан Віктор переконаний, що хрещенська вода нікому шкоди не завдасть. Тим паче, що жодного разу в житті він з таким не стикався. Однак і сам наш нирець з багатолітнім стажем не заперечує, що процес занурення в ополонку потребує серйозної фізичної підготовки. Адже пірнання в льодяну воду – це неабиякий стрес для організму.

Головний лікар Луганського обласного кардіологічного диспансеру Сергій Тиць: «По крайней мере те, у кого есть ишемическая болезнь сердца, приступы стенокардии, тем, конечно, не желательно все эти проруби. Это может спровоцировать и обострение основного заболевания. Я считаю, что какие бы там не были легенды о священной воде, те, у кого хронические заболевания, этой категории больных нужно воздерживаться от таких стрессов».

Обряд занурення в ополонку на свято Хрещення Господнє, все ж таки, має проводитися від душі та з вірою у серці, а не задля зайвого піару – перед телекамерами. І навіть якщо комусь протипоказана така процедура, завжди можна зануритися в глибини власної душі.
 

image_print

You may also like...